Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Als je een huis wilt kopen, dan is je eerste vraag: "Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?" Immers, als je weet hoeveel hypotheek je krijgen kunt, dan weet je ook wat je huis mag kosten. Toch is het vaak niet verstandig om maximaal te lenen. Immers, over het geleende bedrag betaal je rente, en hoe meer rente je moet betalen, hoe minder je over houdt voor leuke of belangrijke dingen. Een hypotheek neem je normaliter voor vele jaren. Wat gebeurt er als je een andere baan krijgt, of minder gaat verdienen? Wil je lekker uit blijven gaan, ook als je een eigen huis hebt, of wil je later kinderen? Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je een hypotheek neemt. Het zou erg jammer zijn als je moest verhuizen, omdat je je het huis niet meer kunt veroorloven, zeker in de huidige markt, waar het steeds moeilijker wordt om een huis te verkopen.

Hoe weet ik hoeveel hypotheek ik moet nemen?

Bij ongeveer iedere hypotheekverlener die online actief is, kun je online een berekening laten doen, zodat je weet hoeveel je maximale hypotheek is. Je krijgt dan ook een overzicht van de maandlasten. Let wel op: Soms zie je maandlasten na belastingteruggave. Het lijkt hierdoor alsof je goedkoper uit bent, dan je werkelijk bent. Gebruik het geld dat je terugkrijgt van de belasting liever voor het onderhoud aan je huis, dan aan de hypotheekrente. Maak voor jezelf eerst een staat van de vaste kosten, en de uitgaven die je 'gewoon' wilt
blijven doen. Houd er rekening mee dat je met een slecht geïsoleerd buitenhuis vele malen meer energiekosten kwijt bent dan met een kleine flat. Ook zal je verzekering duurder zijn. Verder is het belangrijk dat je een bedrag kunt sparen, voor onderhoud aan je huis. Als je zelf handig bent, en de tijd hebt, dan hoef je daar wat minder voor te sparen dan als je alles uit moet besteden. Verder moet je kijken hoeveel geld je per maand wilt gebruiken voor leuke dingen. Er zijn maar weinig mensen die alles wat ze leuk vinden jarenlang opzij
kunnen zetten, alleen om hun droomhuis te kopen. Als je een hypotheek hebt waarmee je aflost, dan weet je dat je later minder rente gaat betalen. Echter, als je een hypotheek hebt waarmee je niet aflost, dan ben je nog duurder uit als de hypotheekrente stijgt. Leen in dat geval dus altijd minder dan je maximaal kunt krijgen.

Moet ik naar de hypotheekadviseur luisteren?

De bank weet over het algemeen meer van hypotheken dan jij. Maar jij weet beter hoe jij je leven in wilt richten. Vaak kun je meer geld lenen als je je hypotheek niet aflost. Maar het probleem hiervan is dat je in de toekomst weinig kans hebt dat je minder gaat betalen. Als de hypotheekrente omhoog gaat, dan ben jij het haasje, want je gaat dan meer betalen. Als je verstandig bent, dan neem je geen hoge hypotheek waarmee je niet aflost. Ook beleggingshypotheken zijn heel riskant. Adviseert jouw hypotheekadviseur een beleggingshypotheek, denk hier dan eerst nog drie of vier keer over na. Als je verstandig bent, dan winkel je eerst verder, kijk eens bij ons overzicht van verschillende hypotheken. Een belegging is riskant, en zeg nou zelf, zou jij gokken met de waarde van je huis? Liever niet, dus probeer een andere oplossing te vinden. Zorg in ieder geval dat je een garantie hebt dat je af kunt lossen.