Hypotheekrente 10 jaar vast

Waarom rente vast zetten?

Als je een hypotheek afsluit, dan duurt deze standaard 30 jaar. In die dertig jaar kan er heel wat gebeuren, niet alleen in je eigen leven, maar ook in de rest van de wereld. Er zijn veel gebeurtenissen denkbaar waardoor de rente ineens omhoog schiet, of juist snel weer omlaag gaat. Je kunt hier veel onzekerheid over hebben, als je een hypotheek hebt met een variabele rente. Natuurlijk ben je goedkoper uit als de rente omlaag gaat, maar als de rente omhoog gaat, kan het wel eens voor veel stress zorgen. Om onzekerheid te vermijden, is het slim om de rente van je hypotheek voor een langere tijd vast te zetten.

Als tweeverdieners is het risico natuurlijk lager dat in 1 keer alle inkomen wegvalt, maar als eenverdiener is het waarschijnlijk verstandig om te kiezen voor een vaste rente. Daarnaast is het ook goed om echt goed na te denken of je een hypotheek wilt nemen of toch blijven huren?

Hypotheekrente 10 jaar vast zetten

Gelukkig is het mogelijk om je hypotheekrente vast te zetten. Meestal is dit voor een periode van tien jaar. Over de eerste tien jaar heb je dus veel minder onzekerheid. Gelukkig maar, want van een eigen huis kopen, heb je al genoeg spanning zonder dat je ook nog met flexibele rente te kampen hebt. Het voordeel van een vaste rente is dat je de eerste tien jaar ook een leuk bedrag van je hypotheek af kunt lossen. Je weet de eerste tien jaar precies waar je aan toe bent. Na die tien jaar heb je vaak voldoende van je hypotheek afgelost om je geen zorgen meer te hoeven maken als de rente stijgt. Bij sommige hypotheken kan de rente zelfs langer dan 10 jaar vast gezet worden. Als de rente erg laag staat, dan is dit de moeite van het overdenken waard.

Wanneer een flexibele rente kiezen?

Als je ruim genoeg verdient om je hypotheekrente te betalen, dan is het te overwegen om meteen variabele rente te nemen. Dit is in het begin voordeliger, omdat je vaak een iets lager rentepercentage hoeft te betalen. Mocht de rente toch stijgen, dan kom je niet in financiële moeilijkheden, omdat je genoeg financiële ruimte over hebt. Ook als de hypotheekrente erg hoog is, op het moment dat jij je droomhuis gevonden hebt, dan is het te overwegen om een variabele rente te nemen. De kans dat de rente daalt is dan groter dan dat de rente stijgt. Toch is het slim om hier verstandig mee om te gaan, immers, als de rente stijgt, wil je niet je droomhuis moeten verkopen. Je kunt ook op zoek gaan naar een hypotheek waarbij je de rente voor een kortere periode vast zet, zo heb je vast een deel van je hypotheek afgelost voordat je met de onzekerheid van de variabele rente te maken krijgt, en je hoeft niet lang voor de hoge rente te betalen.

Vast of variabel

De rente is wisselend, of het nu gaat om een spaarrekening of een hypotheek, de rente kan stijgen en dalen. Dat geldt ook voor een zakelijke hypotheek. Vooral als je een groot bedrag leent, zoals bij een hypotheek, kan dit heel riskant zijn. Als je rente daalt, dan zit je goed, dan houd je geld over, maar als de rente stijgt, dan kan je best eens problemen krijgen. Gelukkig kun je bij een hypothecaire lening afspreken dat je de rente een periode vast zet. Meestal is dit voor een periode van 10 jaar. De rente is dan iets hoger dan de dagwaarde. Dit is dus vooral interessant als de rente laag is, en je verwacht dat deze gaat stijgen. Zo kun je een hoop geld besparen. Als je op je hypotheek aflost, dan wordt het maandelijkse bedrag steeds een beetje kleiner. Zo kom je niet in de problemen als na 10 jaar de rente wat omhoog gaat. Als de rente juist hoog staat als je een huis koopt, dan kun je ervoor kiezen een variabele rente te nemen. Let dan wel op dat je de rente nog wel kunt betalen als deze nog verder stijg.

Hoe zijn de rentestanden nu?

In het verleden heeft de rente veel hoger gestaan, tot wel 8%. Je kunt je voorstellen dat voor een hoog hypotheekbedrag het verschil in rente heel groot is.

De rentepercentages van het rente overzicht zijn inclusief alle mogelijke rentekortingen, en ze zijn variabel, het kan best zijn dat de rente inmiddels weer gewijzigd is. Ook kan het zijn dat je een bepaalde rentekorting niet kunt krijgen, waardoor je meer gaat betalen. Laat je dus altijd goed informeren voordat je een hypotheek afsluit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is rentekorting?

Rentekorting betekent dat je een periode minder rente hoeft te betalen. Vaak gaat deze periode gelijk op met de vaste periode van de rente. Er zijn verschillende mogelijkheden voor rentekorting. Bijvoorbeeld, als je al een deel van het huis zelf kunt betalen, kun je vaak een rentekorting krijgen. Dit komt doordat de leningverstrekker minder risico loopt als je huis in waarde daalt, en je kunt de lening onverhoopt niet terug betalen. Ook voor starters is er een regeling mogelijk met rentekorting. Rentekorting helpt je door de eerste jaren als je een huis koopt. Je hoeft net iets minder rente te betalen, waardoor je meer geld over houdt om het huis in te richten zoals jij dat graag wilt. Als hypotheekverstrekkers adverteren, dan doen ze dat meestal met de laagst mogelijke rente. Dit is inclusief (tijdelijke!) rentekortingen. Het loont de moeite om verder te kijken dan alleen laagste rentepercentage in het rente overzicht.

Verder lezen