Rentepercentage hypotheek

Waarom is rente van lenen hoog?

Een leningverstrekker wil geld verdienen, dat is de reden dat je ergens geld kunt lenen. Dat is niet omdat de leningverstrekker graag wil dat je een huis of een nieuwe auto kunt kopen, het is gewoon omdat je altijd meer betaalt voor een lening dan dat je zou betalen als je het huis contant betalen kunt. Dat verschil is de winst van de leningverstrekker. Je snapt dat er soms mensen zijn die hun lening niet terug kunnen betalen. Dat is een risico voor de verstrekker van de lening, en dat moet opgevangen worden. Meestal wordt dit opgevangen door meer rente te vragen. De mensen die de rente wel kunnen betalen, leveren genoeg winst op om het verlies op de leningen die niet betaald kunnen worden op te vangen. Waarom is dit nu belangrijk om te weten?

Waarom is hypotheekrente lager?

Als je een hypotheek neemt, dan heb je een onderpand. Als je je hypotheek niet kunt betalen, mag de verstrekker van de hypotheek jouw huis verkopen. Dit is voor de hypotheekverstrekker een garantie dat ze altijd een deel van de hypotheek terug krijgen, afhankelijk van de verkoopprijs. Hierdoor is het rentepercentage van een hypotheek lager dan die van een persoonlijke lening. De verstrekker van je hypotheek loopt immers minder risico dat hij zijn lening niet terug krijgt.

Hypotheek verhogen, of op een andere manier lenen?

Omdat het rentepercentage van een hypotheek lager is dan de rente van een persoonlijke lening, zou je in de verleiding kunnen komen om je hypotheek te verhogen voor het kopen van een auto, een boot, of iets anders dat je graag wilt hebben. Vaak is dit mogelijk, als je voldoende overwaarde hebt. Dus als je huis veel meer waard is dan de hypotheek die je op het huis hebt genomen, kun je vaak wel geld bijlenen. Vergeet niet dat het geld ook terug betaald moet worden. Ook telt de belasting mee. Als je je hypotheek verhoogt, en dat geld investeert in verbetering van je huis, dan kun je de hypotheekrente van de belasting aftrekken. Je krijgt dan dus geld terug. Echter, koop je iets van 'luxe goederen' van de hypotheeklening, dan kun je dat niet van de belasting aftrekken. Hierdoor heb je minder aan de hypotheekrenteaftrek.