Zakelijke hypotheek berekenen

Zakelijke hypotheek: hoeveel kan ik krijgen?

Ook bij een zakelijke hypotheek is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. In de regel wil de bank weten dat de bank zelf geen risico loopt. Als de hypotheeknemer de rente gedurende lange tijd niet meer kan betalen wordt een pand vaak per opbod verkocht. Het pand levert in zo’n gevallen meestal minder op dan de marktwaarde. Daarom wil een bank graag zien dat de hypotheeknemer een deel van de kosten van het pand met eigen vermogen betaalt.

Bijvoorbeeld bij een marktwaarde van 250,000 euro van een bedrijfspand kun je ervan uitgaan dat een bank minstens 50,000 euro aan eigen vermogen wil. Je kunt dus maximaal 200,000 euro hypotheek krijgen hierop.

Maximale zakelijke hypotheek berekenen

Je zult zien, als je via internet zoekt op bereken maximale hypotheek, dat je dan veel websites tegenkomt waar je op uit kunt rekenen hoeveel je met een hypotheek kunt lenen. Nu is dat heel handig om vast een indicatie te krijgen van wat je lenen kunt. Je vult je salaris in, je geeft een aantal dingen uit je woonsituatie aan, en je krijgt een berekening. Toch is deze berekening vaak niet helemaal op maat gemaakt. Probeer maar eens te experimenteren met je salaris. Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld 10 % meer gaat verdienen? Je ziet dat de logica lijkt te ontbreken.

Hoe bereken je JOUW maximale hypotheek?

Wil jij geld lenen voor een huis? Dan kun je natuurlijk met je eigen bank gaan praten. Vaak krijg je dan wel een indruk van hoeveel geld je kunt lenen, en hoeveel je dan overhoudt om van te leven. Wil je goed voorbereid op zoek gaan naar een hypotheek? Zet dan eerst je huidige financiële situatie op papier. Wat geef je op dit moment uit om te leven? Wat ga je besparen als je een eigen huis hebt, en wat ga je extra uitgeven? Hoeveel geld houd je over om aan je hypotheek te besteden? Als je een eigen huis hebt, dan wil je ook wat sparen, stel dat je dak lekt, dan zul je dat toch moeten repareren, voordat het lek te groot wordt. Als je een duurder huis wilt, en dus een hoge hypotheek nodig hebt, dan zul je keuzes moeten maken. Welke dingen zou jij voor de komende tien tot vijftien jaar opzij willen zetten, alleen voor je eigen huis?

Actuele rentestanden

Laat je adviseren

Vaak sluit je een hypotheek voor de eerste keer af, het is niet iets dat je dagelijks meemaakt. Laat je dus goed adviseren, bijvoorbeeld bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Overleg je wensen, wil jij bijvoorbeeld een paard houden, dan kun je veel minder geld lenen, omdat zo’n dier veel geld kost. Ook als je in de toekomst in een nieuwe auto wilt blijven rijden, of later kinderen krijgt, krijg je het financieel wat moeilijker. Zorg er dus voor dat je hypotheek op de toekomst is voorbereid, zodat je lang van je nieuwe eigen huis kunt genieten. Vaak kun je bij je hypotheek een soort verzekering afsluiten, als je dan door omstandigheden je baan kwijt raakt, wordt de rente een periode voor je betaald. Zo wordt jouw droomhuis zeker geen nachtmerrie.