hypotheekrente

Hypotheek afsluiten zonder advies

Een hypotheek afsluiten zonder advies is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je kennis van zaken hebt, kan je makkelijk een paar honderd euro besparen op de afsluitkosten van een hypotheek. De AFM heeft een quiz opgesteld waar je toch wel minstens 10 van de 15 vragen goed moet hebben om een hypotheek af te sluiten zonder advies. De eerste vraag begint zo:

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek bestaat in Nederland al sinds 1893. Pas vanaf de jaren 90 wordt het als een regeling beschouwd om woningbezit te stimuleren. Je betaalt als woningbezitter je hypotheekrente en -aflossingen elke maand. Bij de belastingaangifte kun je dan aangeven hoeveel rente je betaald hebt in een jaar. Het gaat hierbij over belasting box 1, inkomen uit werk en woning.

Rentepercentage hypotheek

Een leningverstrekker wil geld verdienen, dat is de reden dat je ergens geld kunt lenen. Dat is niet omdat de leningverstrekker graag wil dat je een huis of een nieuwe auto kunt kopen, het is gewoon omdat je altijd meer betaalt voor een lening dan dat je zou betalen als je het huis contant betalen kunt. Dat verschil is de winst van de leningverstrekker. Je snapt dat er soms mensen zijn die hun lening niet terug kunnen betalen. Dat is een risico voor de verstrekker van de lening, en dat moet opgevangen worden. Meestal wordt dit opgevangen door meer rente te vragen. De mensen die de rente wel kunnen betalen, leveren genoeg winst op om het verlies op de leningen die niet betaald kunnen worden op te vangen. Waarom is dit nu belangrijk om te weten?

Subscribe to RSS - hypotheekrente