Als je een hypotheek wilt nemen, heb je verschillende mogelijkheden. Kom je net wat geld tekort voor het huis van je dromen, dan kun je overwegen een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Zoals de naam al zegt, betekent dit dat je geen hypotheek aflost. Wel betaal je hypotheekrente, je kunt het dus vergelijken met een soort huur. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je meestal net een beetje meer geld kunt lenen, en je maandelijkse lasten blijven lager, doordat je geen aflossing hoeft te betalen. Doordat je zoveel rente betaalt aan je hypotheek, kun je het maximale bedrag aftrekken van de belasting. Dit kan financieel best interessant zijn.
Nadeel aflossingsvrije hypotheken
Het nadeel van aflossingsvrije leningen is dat je niet afbetaalt. Als je wel afbetaalt, betaal je iedere maand een paar centen minder rente. In het begin is dit verschil heel klein, maar na een paar jaar maakt dat wel veel verschil. Je moet dus een paar jaar zuinig doen, maar krijgt daarna langzamerhand steeds een beetje meer financiële ruimte. Dit voordeel heb je met een aflossingsvrije hypotheek niet, bij aflossingsvrije hypotheken blijft het maandbedrag hetzelfde, tot de rente wijzigt. Als de rente stijgt bij een aflossingsvrije hypotheek, dan ga je er financieel altijd op achteruit. Bij een hypotheek waarbij je wel aflost, kun je een rentestijging opvangen doordat je al een deel van de hypotheek hebt afbetaald.
De toekomst met een aflossingsvrije hypotheek.
In België en Duitsland zijn er bijna geen banken waar je aflossingsvrije hypotheken kunt afsluiten. Ook in Nederland gaan er geluiden op om deze vorm van hypotheek af te schaffen.
Een aflossingsvrije hypotheek duurt dertig jaar. Na die dertig jaar zul je de hypotheek af moeten lossen, of een nieuwe hypotheek af moeten sluiten. Je kunt ervoor kiezen om zelf spaargeld opzij te zetten, bijvoorbeeld iedere maand 100 euro, zodat je een flink deel af kunt lossen. Over dit bedrag krijg je rente. In Duitsland is dit een standaard vorm, het zogenaamde Bausparen, een hypotheek plus spaarvorm waar bij je de eerste 10 jaar niet aflost maar spaart. Komt natuurlijk op hetzelfde neer, maar kan handig zijn als je Nederlandse belatingplichtig bent met een Duitse hypotheek.
Voor het overgebleven bedrag sluit je een nieuwe hypotheek af. Ook kun je je huis verkopen, waardoor je de hypotheek af kunt lossen. Als je huis overwaarde heeft, dan kun je hier een aardig bedrag aan over houden, dat je kunt gebruiken voor een ander huis. Immers, over dertig jaar zijn de kinderen het huis uit, dus kun je een leuk goedkoper en kleiner huis opzoeken. Vaak kun je je hypotheek ook tussentijds aflossen, vaak kan je zo'n 10% boetevrij aflossen, hierdoor worden je maandlasten lager, en kun je aflossen op een moment waarop dat jou uit komt. Ook met rentewijzigingen zijn er vaak aflossingsregelingen waarbij je zonder boete af kunt lossen. Zorg dus voor een spaarpot, zodat je in de toekomst financieel net wat ruimer komt te zitten, en eventuele rentestijgingen op kunt vangen.