Actuele rentetarieven hypotheken

Hier vind je een overzicht van de actuele rentetarieven van hypotheken bij Nederlandse banken. Er zit makkelijk 0.8% verschil aan rente bij verschillende hypotheekaanbieders en op tien, twintig jaar tijd kan dat natuurlijk heel veel uitmaken!

Actuele rente hypotheek

Je gaat een huis kopen en informeert bij diverse deskundigen, oriënteert je op het internet, vraagt vrienden en bekenden over een belangrijk iets bij het kopen van een huis: de hypotheek en de daarbij behorende rente. Iedereen kan je vertellen, wat hij of zij elke maand moet betalen. Jij moet toch echt je eigen situatie als uitgangspunt nemen. Er zijn zoveel vormen bij het verstrekken van een hypotheek en zoveel voorwaarden die heel persoonlijk kunnen liggen. Informeren is dus prima mits je je eigen situatie niet uit het oog verliest. Een hypotheekaanbieder, adviseur of andere deskundige zal een op maat voor jou hypotheek met je bespreken. Hij dient dan wel helemaal op de hoogte te zijn van jouw situatie, gezinssituatie, financiële situatie, zekerheid met betrekking tot werk enz. Voor je een persoonlijk gesprek begint kun je natuurlijk al grasduinen op het internet. Diverse hypotheekverstrekkers, hypotheekaanbieders geven op hun website een mooi overzicht van de actuele rentetarieven van hypotheken. Per dag worden deze standen bijgewerkt, aangepast bij veranderingen van de rente. Ook bijzondere acties of aanbiedingen worden vermeld. Er staan de verschillende hypotheekvormen met de rente genoemd. Hypotheken met vaste rente, met variabele rente, looptijd van de hypotheek: 1,3,5,10,15,20,of maximaal 30 jaar. Het renteverschil wordt zo goed zichtbaar. Ook de hoogte van de hypotheek maakt verschil. Neem je een hypotheek voor de hele koopsom, of slechts voor 75% of 50% allemaal factoren die meespelen bij het bepalen van de hoogte van de rente. Een taxatierapport is er ook bij nodig. De verstrekker loopt geen risico omtrent de waarde van het pand bij gedwongen verkoop.

Laag percentage hypotheekrente

Op dit moment betaal je een laag percentage voor je hypotheekrente (trouwens voor je spaargeld krijg je ook weinig, dus sparen of dat geld in je huis stoppen). Sluit je de hypotheek af tegen een lage variabele rente dan blijft het spannend of en wanneer de rente gaat stijgen. Jouw vaste lasten stijgen dan namelijk ook mee. Nu is er door bepaalde hypotheekverstrekkers een regel in het leven geroepen, dat wanneer je nu een variabele rente betaalt, je nooit mee kan moeten gaan betalen dan een vooraf bepaald percentage. Dit heet het zo genaamde renteplafond. Je bent dus zeker van het maximaal te betalen bedrag aan hypotheekrente. Dat kan een hele geruststelling zijn. Je kunt dus kiezen voor een variabele rente zonder helemaal vogelvrij te worden verklaard bij een flinke rentestijging.

Geen risico lopen?

Wil je echter helemaal dit risico niet lopen ga dan voor een rentevaste hypotheek met een bepaalde looptijd, zodat je enkele jaren deze kosten in elk geval kunt overzien. Nou is alleen de hoogte van de rente niet alleen belangrijk voor jouw favoriete hypotheek. Het al dan niet moeten aflossen, de looptijd, de boete bij vervroegde aflossing zijn ook belangrijke aspecten om mee te laten wegen bij je beslissing. Je ziet op het internet dat er ontzettend veel aanbieders zijn, alleen de rentetarieven met elkaar vergelijken is onvoldoende, neem ook alle andere belangrijke aspecten mee in de overweging wie de hypotheek gaat verstrekken. Kies uit bijvoorbeeld: de Rabobank, Fortis, ABN AMRO, ING, SNS, Aegon, de Postbank, CMIS, de Hypotheker enz. Als een aanbieder eenmaal voor jou de offerte heeft opgesteld, dan staat jouw rentepercentage vast ook al wijzigt de rente de dag erna.