Hypotheekvormen

Een overzicht van verschillende vormen van hypotheken

Wanneer je eventjes op het internet zoekt, zul je al snel verschillende overzichten van hypotheken vinden. Er zijn namelijk diverse soorten en maten hypotheken. Hieronder kun je globaal lezen welke vormen van hypotheken er zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Vormen van hypotheken

Er zijn diverse hypotheekvormen. Op het web zul je snel overzichten vinden van welke hypotheken er allemaal zijn. Voorbeelden van hypotheken zijn onder andere de aflossingsvrije hypotheek, de annuïteitenhypotheek, beleggingshypotheek en spaarhypotheek. Er zijn nog diverse andere hypotheekvormen die in het overzicht staan opgenomen, maar bovengenoemde zijn de meest voorkomende in deze tijd bij het afsluiten van een hypotheek.

De annuïteitenhypotheek heeft als kenmerk dat je iedere maand hetzelfde bruto bedrag betaalt en na het einde van de hypotheek heb je de hypotheek afgelost. De maandlasten zijn opgeteld: de aflossing en de rente van de hypotheek. Na verloop van tijd betaal je meer aflossing en wordt het bedrag van de rente lager. Dat houdt in dat de netto maandlasten wel stijgen. Je belastingaftrek, de betaalde rente, wordt dan namelijk ook minder.

De aflossingsvrije hypotheek zegt het al: je betaalt per maand geen aflossing. Hetgeen je wel betaalt, is de rente. Voordeel hiervan is dat je iedere maand hetzelfde (netto) bedrag betaalt. Nadeel is dat je aan het einde van de hypotheek nog steeds een hypotheekschuld hebt. Deze hypotheek wordt vaak afgesloten in combinatie met hypotheken waarbij je wel een deel van de hypotheek aflost

De beleggingshypotheek is zo'’n hypotheek die samenloopt met de aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast bouw je een depot op, waarmee je aan het einde van de looptijd je hypotheek kunt aflossen.

Daarnaast is er ook nog de spaarhypotheek. Deze heeft een constructie die veel onzekerheden wegneemt. Dit komt doordat bij de spaarhypotheek het volledige bedrag is verzekerd. Mocht de hypotheekrente stijgen, dan wordt dit grotendeels gecompenseerd door een verlaging van de verzekeringspremie. Hierdoor zul je altijd rond hetzelfde maandbedrag zitten, wat natuurlijk erg aantrekkelijk is. Je weet precies waar je aan toe bent.

Welke keuze maken?

Welke keuze je ook gaat maken, dit is allemaal afhankelijk van jou eigen situatie. De overzichten van de hypotheken geven je een inzicht in de mogelijkheden die er zijn en welke risico’s er aan een bepaalde hypotheek zitten verbonden. Ga je voor een zo veilig en betrouwbaar mogelijke lening? Dan kun je een adviseur advies vragen. Hij of zij kan precies kijken welke vormen er het beste bij jou passen, dus hoe jij het meest goedkoop uit bent. Hierbij kun je kiezen op zo goedkoop mogelijk op korte termijn of zo goedkoop mogelijk op de lange termijn. Door de vele mogelijkheden zal er altijd iets tussen zitten wat bij jouw situatie past. Hetgeen hierbij belangrijk is, is dat je precies weet wat er allemaal bestaat en wat daarvan de mogelijkheden zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is het toch verstandig de overzichten van de hypotheken samen met een adviseur door te nemen, zodat het weer wat overzichtelijker voor je wordt.