Hypotheekrente verwachting

De hypotheekrente verwachting is voor mensen die reeds een hypotheek hebben erg belangrijk voor hun toekomst. Zeker als zij een hypotheek hebben afgesloten met een variabele rente. Dat wil zeggen, dat de rente niet vast staat. De bank, of een andere hypotheekverstrekker, waar de hypotheek is afgesloten past het rentetarief telkens aan de markt aan. Je weet tevoren niet wat je moet betalen en dat kan erg vervelend zijn. Je dient er steeds rekening mee te houden dat je vaste hypotheeklasten kunnen stijgen. Veel huizenbezitters kiezen daarom voor een rentevaste periode voor hun hypotheek. Je kunt kiezen uit een kortlopende dan wel langlopende lening. Je weet dan voor die bepaalde tijd betaal ik elke maand hetzelfde bedrag. Heb je een langlopende hypotheek van bijvoorbeeld 10 jaar rentevast en nader je daarvan het einde, dan is het ook best spannend wat de rente doet. Jouw nieuwe maandlasten hangen ervan af. Het is belangrijk dat je op tijd, enkele maanden voordat je rentevast periode voorbij is, een gesprek aangaat met je hypotheekverstrekker omdat jouw hypotheek waarschijnlijk verlengd moet worden ( ten minste als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, of een hypotheek die nog niet helemaal is afgelost). Voor veel mensen kan een flinke rentestijging een groot probleem worden. Laat je informeren, vraag op meerdere plaatsen advies.

Hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur, of een bankmedewerker zijn goed op de hoogte van de geldmarkt. Zij zullen je zo goed mogelijk informeren. Ze zijn deskundig, geven advies, maar hebben geen glazen bol waarin ze je de toekomst kunnen voorspellen. Je kunt hun raad ook nooit als een bindend iets bestempelen. Gaan zij ervan uit dat de rente niet stijgt en ze stijgt toch dan gaat jouw rente mooi mee omhoog. Je kunt je niet beroepen op wat er is gezegd in een adviserend gesprek.

De hypotheekrente is voorheen lange tijd in stijgende lijn geweest. De afgelopen tijd echter is daarvan geen sprake meer, er is nauwelijks een stijging waar te nemen. Aan de ene kant staan de onrust in het Midden-Oosten, waardoor de olieprijs stijgt en de nucleaire crisis in Japan, allemaal onzekere factoren. Ook de problematiek van Griekenland, Ierland en Portugal om hun schulden te vereffenen kunnen een tijdelijke daling van de kapitaalmarktrente betekenen. Aan de andere kant stijgt de inflatie, de economie groeit en de grondstoffenprijzen stijgen. Deze geven een positief effect op de kapitaalmarktrente.

Conclusie

Dit is de basis en hier van uitgaande, blijft de langlopende hypotheekrente zeer waarschijnlijk op gelijk niveau, wellicht is een lichte stijging mogelijk. De kapitaalmarktrente zou later in 2011 iets kunnen stijgen, als het economisch herstel zich verder blijft ontwikkelen.