Hypotheekrente Duitsland

Het kan interessant zijn om te checken hoe het zit met hypotheken over de grens. In Duitsland wordt de term Hypothek af en toe gebruikt, Baufinanzierung (bouwfinanciering) wordt echter veel meer gebruikt. Als je een hypotheek in Duitsland wilt afsluiten is het handig als je Duits goed begrijpt. België ligt natuurlijk voor de hand vanwege de taal. Maar ook een hypotheek in Duitsland kan aantrekkelijk zijn. De hypotheekrente in Duitsland ligt een stuk lager. In Duitsland gaat het wel even iets anders met hypotheken. Duitse banken verwachten dat je minstens 20% eigen vermogen hebt als je een huis gaat kopen. Als je als Nederlander aan komt stappen ligt de laat meestal nóg hoger. En als Nederlandse zelfstandige kun ervan uitgaan dat je geen hypotheek gaat krijgen als je denkt minder dan 40% uit eigen zak te betalen.

Hypotheekrente Duitsland

De hypotheekrente in Duitsland ligt nog lager dan de rente in Nederland en België. Je kunt hier goed van profiteren als je een mooie woning in Duitsland wilt aanschaffen. Huizen zijn in het algemeen ook goedkoper in Duitsland, ook vlak over de grens met Nederland. Dit komt omdat veel Duitsers huren in plaats van kopen, dat weer het gevolg is van andere wetgeving, waardoor het moeilijker is om een hypotheek op te nemen in Duitsland.

Aanpak

Als je in de buurt van de grens blijft wonen kan dit misschien anders uitpakken, maar als je als Nederlandse immigrant bij een Duitse bank binnenloopt voor een hypotheek is de kans groot dat je één of meerdere fouten maakt waardoor de bank al direct geen zin heeft om je een hypotheek te geven. Het is in Duitsland bijvoorbeeld ondenkbaar dat je een hypotheek krijgt zonder Eigenkapital. Minimaal 20%, en als Nederlandse zelfstandige ga je al eerder denken aan 50%! Het is ook goed rekening te houden met de Schufa. Da's de Duitse equivalent van BKR, maar dan véél strenger en ondoorzichtiger. Vraag daarom niet direct bij 10 banken een hypotheek aan, ga voorzichtig te werk.

Compleet aflossen

In Duitsland heb je geen hypotheekrenteaftrek. Het is er dan ook normaal dat je je hypotheek binnen een jaar of 20, 30 compleet aflost. Meestal door middel van een annuïteitenhypotheek. Je hebt wel de zogenaamde Bausparlehen waarbij je de eerste 10 jaar spaart voor je aflossing. Je betaalt dus de volle rente, hetgeen er als Nederlandse belastingplichtige op neer komt dat je toch een volle hypotheekaftrek hebt.

Hypotheekrente Duitsland vergelijken

Hier een handige vergelijkingstool met actuele Duitse hypotheekrentes van een reeks Duitse hypotheekverstrekkers, waaronder Dr. Klein, BBBank, Interhyp, ING-DiBa, Commerzbank, Allianz, AXA, Deutsche Bank, Höchster Pensionskasse en CE-Baufinanz.

Nettodarlehensbetrag
Hoeveel wil je lenen?
Kreditlaufzeit
Looptijd van je hypotheek
Beleihung
Wat is het aandeel van de hypotheek in de aanschafwaarde van de woning
Tilgung
Aflossing, in percentage of compleet

Meer informatie