Hypotheek voor ZZP'er

Ook als ZZP'er kun je een hypotheek afsluiten. Het proces is een stuk lastiger dan wanneer je in loondienst van een bedrijf bent. Hypotheekverstrekkers hebben meer wantrouwen bij ZZP'ers en andere ondernemers zonder vast maandelijks inkomen. Hierdoor kan je hypotheekrente hoger komen te liggen, of wat meestal het geval is, je krijgt helemaal geen hypotheek. Het kan een hoop schelen als je genoeg papieren hebt die aantonen dat je toch een stabiel inkomen hebt dat jaarlijks toeneemt.

ZZP hypotheek: de eerste stap

Bereid je goed voor wanneer je op zoek gaat naar een ondernemershypotheek. Een hypotheek afsluiten als zelfstandige is nog niet zo eenvoudig. Zorg dus dat je uitgebreid en gedetailleerd papierwerk hebt van je jaarlijkse inkomsten en het netto inkomen van minstens de afgelopen 2 jaar. Meer is beter. Overzichten van inkomstenbelasting, BTW aangifte, bankrekeningoverzichten en facturen.

Als je al een privévermogen hebt opgebouwd, bijvoorbeeld spaargeld, aandelen of obligaties, dan moet je hier ook zeker een overzicht van meenemen. Als je als eenverdiener een hypotheek wil afsluiten zijn er nog wel andere overwegingen om rekening mee te houden.

Hypotheek Opvang Polis

Als ZZP'er neem je niet zo snel een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De premies bedragen al snel meer dan 200 euro per maand, je gaat ervan uit dat je toch wel door kunt werken en als je dat geld opzij zet bouw je een leuke reserve op waarmee je de meeste dingen wel kunt opvangen. Een hypotheek is echter een andere zaak. Als je niet meer aan je maandelijkse betaling kunt voldoen raak je je huis kwijt. Het kan daarom verstandig zijn om je tenminste hiervoor te verzekeren: een Hypotheek Opvang Polis is perfect hiervoor. Je verzekert je voor een bedrag, bijvoorbeeld maandelijks 800 euro. Hiervoor betaal je dan zo'n 30 euro per maand. Op het moment dat je te ziek bent om te werken kun je zo nog steeds je hypotheek aflossen. Kijk bijvoorbeeld eens bij BNP Paribas.

Tips

  • Verminder je aftrekbare kosten zodat je een hoger nettoinkomen overhoudt. Je betaalt meer belasting maar je cijfers zien er beter uit voor de hypotheekverstrekker. Zodra je hypotheek rond is kun je dit weer goed compenseren via de hypotheekrenteaftrek.
  • Los al je bestaande schulden af voordat je aan een hypotheek gaat denken. Hiermee laat je zien dat je financieel verantwoordelijk bezig bent.
  • Bouw een financiële reserve op. Zorg dat je minstens 5000 euro op de bank hebt staan zodat je problemen met late betalingen en wanbetalers makkelijk kunt opvangen.
  • Zonder jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar gaat het als ZZP'er heel moeilijk worden om een hypotheek te regelen.
  • Een hypotheek zakelijk afsluiten is als ZZP'er helaas niet mogelijk. Je kunt natuurlijk wel overwegen om een BV op te richten.

Geld lenen als ZZP'er

Als je geld nodig hebt voor andere zaken dan het kopen van een huis of ander vastgoed is het beter om het geld op een andere manier te krijgen. Geld lenen als ZZP'er is zeker mogelijk. Sinds 2015 zijn nieuwe kredietaanbieders als Spotcap en Zencap erg actief op de markt en is het een stuk makkelijker om als ZZP'er geld te lenen.

Hypotheek ZZP zonder jaarcijfers

Als je geen jaarcijfers kunt overleggen is het niet makkelijk om een hypotheek te krijgen. Je hebt waarschijnlijk toch wel belasting betaald de afgelopen jaren, dus verzamel zoveel mogelijk informatie van de afgelopen 3 jaar en stap hiermee naar hypotheekverstrekkers. Bij Finzie kun je ook als startende ondernemer terecht.

Hypotheek afsluiten als ZZP'er

Bij traditionele banken als ABN Amro, ING of Rabobank moet je echt al met leuke jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar aankomen wil je serieus worden genomen. Het is de moeite waard om ook contact op te nemen met nieuwere partijen op de markt die gespecialiseerd zijn in hypotheken voor ZZP'ers, zoals fx.nl. Vooral Finzie is een prima keuze voor ZZP'ers. Hier word je als ZZP'er serieuzer benaderd dan bij de standaard banken: je toetsinkomen wordt berekend aan de hand van je inkomsten en op basis daarvan kun je een hypotheek krijgen die een particulier in loondienst ook zou krijgen. Bij FinaForte krijg je een gratis eerste adviesgesprek na het insturen van jaarcijfers en belastingaangifte, dit kan zowel op kantoor als via webcam.

Hypotheek voor ZZP: zeker mogelijk! Ook als zelfstandige zonder personeel kun je een hypotheek afsluiten. Het is uiteraard niet zo makkelijk wanneer je veilig in loondienst werkt, maar met een beetje extra moeite kom je er wel uit. Zonder vast maandelijks inkomen gaan hypotheekverstrekkers meestal meer vragen stellen over je financiële situatie.

Het gevolg is dat je te maken krijgt met een hogere hypotheekrente, of erger nog: helemaal geen hypotheek. Het is daarom verstandig om je goed voor te bereiden op een afspraak. Als je met degelijk papierwerk kunt onderbouwen dat je een stabiel inkomen hebt dat jaarlijks toeneemt zien je kansen er als ZZP’er een stuk beter uit.

Hierdoor kan je hypotheekrente hoger komen te liggen, of wat meestal het geval is, je krijgt helemaal geen hypotheek. Het kan een hoop schelen als je genoeg papieren hebt die aantonen dat je toch een stabiel inkomen hebt dat jaarlijks toeneemt.

Wanneer je als ZZP’er een hypotheek wilt aanvragen is het bijna een vereiste om jaarcijfers van de voorgaande 2 jaren te kunnen overleggen. Zonder dat wordt het lastig.

Een zakelijke hypotheek kun je als ZZP’er niet afsluiten, als je dat echt wilt moet je toch eens gaan kijken of je misschien niet een BV wilt oprichten.

ZZP hypotheek: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. In dit geval misschien zelfs nog meer. Neem minstens de volgende informatie mee:

  • Overzichten van inkomstenbelasting
  • BTW aangiftes
  • Overzichten van bankrekeningen
  • Facturen

Als je al wat vermogen in Box 3 hebt zitten moet je daar ook zeker wat gegevens over meenemen. Beleggingen, levensverzekeringen, spaargeld, obligaties, aandelen.

Tip: Verminder je aftrekposten

Als je nog niet zover bent maar je weet wel dat je in de nabije toekomst een hypotheek wilt afsluiten dan kan het slim zijn om je aftrekposten te beperken om zo dus meer netto over te houden. Je krijgt zo een hoger bruto inkomen, waar je ook meer belasting over betaalt. Uiteindelijk is het zo wel makkelijker om een hypotheek te krijgen.

Tip: Los bestaande schuld af

Door al je lopende schulden af te lossen laat je zien dat je financieel verantwoordelijk bent. Veel ZZP’ers hebben natuurlijk te maken met wanbetalers of gewoon late betalingen. Het is verstandig om een financiële reserve op te bouwen waarmee je dit goed kunt opvangen. Een hypotheekverstrekker kijkt hier ook naar.

Contact opnemen

Je kunt voor zakelijk hypotheekadvies terecht bij bekende banken als de Rabobank, de ING en de ABN Amro staan niet te springen op ZZP’ers die een hypotheek willen afsluiten. Je moet echt al goede winstresultaten kunnen laten zien van de afgelopen jaren.

Check daarom vooral ook nieuwere partijen die meer open staan voor ondernemers. Er zijn zelfs bedrijven die zich specifiek op de markt voor ondernemershypotheken hebben gestort.

Meer informatie