Hypotheekrente vergelijken in België

Hypotheekrente vergelijken in België. Hypotheek online afsluiten met een looptijd van 10, 20 of 30 jaar. Bij Hypotheek.winkel krijg je snel en makkelijk een overzicht van de mogelijkheden.

Hypotheek Belgie voor Nederlanders

Wil je in België een huis kopen omdat je bijvoorbeeld erover denkt om te emigreren naar België of omdat je een extra investering wilt maken, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hypothecaire lening afsluiten bij een hypotheekverstrekker in België. In België zijn er andere voorwaarden en regels dan in Nederland, het is dus extra belangrijk dat je jezelf goed laat informeren. Hier twee goede mogelijkheden om je eigen mogelijkheden voor een hypotheek in België te berekenen en vergelijken:

Hoe werkt een hypotheek in België?

In België kun je soms meer hypotheek nemen dan de waarde van het huis. Soms wel tot een kwart meer dan het bedrag van de aankoopwaarde van het huis. Een voorwaarde hiervan is dat je wel in Nederland belastingplichtig blijft. Nu kun je niet het volledige extra bedrag gebruiken om je nieuwe huis in België te verbouwen. Bij de hypotheek komen verschillende kosten, administratieve kosten, en een afsluitprovisie voor de hypotheek. Deze kosten zijn voor de koper, en zijn ongeveer 11% tot 12,5% van het bedrag. Dit is wat hoger dan in Nederland. Dit komt onder andere doordat de koper en de verkoper van een huis niet samen dezelfde notaris hebben, beiden hebben een eigen notaris, die dus ook allebei betaald moeten worden.

België stelt strengere eisen aan het inkomen van degene die een hypotheek neemt. Vanaf een bruto jaarinkomen van 50.000 euro levert het aanvragen van een hypotheek en België over het algemeen geen problemen op. Met een lager bruto jaarinkomen kan er ook een hypotheek in België afgesloten worden, onder bepaalde voorwaarden. Als je een huis in België koopt, dan zul je 10% van de waarde vooraf moeten betalen, dit bedrag blijft bij de notaris in beheer, totdat de akte wordt gepasseerd.

Voorwaarden hypotheek in België

Hypotheek afsluiten in België
  1. Een lopende betaalrekening heet in België een zichtrekening. De meeste traditionele banken die hypotheken verstrekken vereisen meestal dat je je loon maandelijks op een zichtrekening van diezelfde bank laat storten.
  2. Ook is een brandverzekering van inboedel en gebouw standaard.
  3. Daarnaast wordt ook een Schuldsaldoverzekering (Wikipedia) vaak verplicht gesteld, dit is een aan het hypothecaire krediet gekoppelde levensverzekering. Deze verzekering houdt in dat de "verzekeringsmaatschappij in geval van overlijden van haar verzekerde de schuld die hij/zij nog heeft aan de kredietverlener" vereffent.
  4. Ook pensioensparen kan als voorwaarde worden gesteld.

Is een huis in België voordelig?

Het voordeel van verhuizen naar België is dat de huizen daar vaak goedkoper zijn, vaak kun je een vrijstaand huis kopen voor de prijs van een rijtjeshuis in Nederland. Verder is België een leuk land om te wonen, het is er gezellig, en de natuur is er mooi. Voorheen kon je in België nog in een aantrekkelijker belastingklimaat komen, echter is dat inmiddels achterhaald. Als je nu een hypotheek in België neemt is het voordelig om in Nederland belastingplichtig te blijven, omdat je dan nog kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Als je gewoon in Nederland blijft werken is dat het geval. Als ZZP'er is het waarschijnlijk verstandig om geen opdrachten aan te nemen in België. Op deze manier woon je in België, maar profiteer je van de regelingen van Nederland. Daarnaast had je in België wel een vergelijkbare regeling: de woonbonus. Deze is intussen afgeschaft en was sowieso al veel minder voordelig dan de Nederlandse regeling.

Als je woning bezit in Nederland kan het verstandig zijn om zoveel mogelijk hypotheek op de woning in Nederland te nemen. Dit kan zelfs nog voordelig zijn als je niet in Nederland woont. Het beste is om contact op te nemen met een internationale specialist op het gebied van hypotheken.

Hypotheekrente België vergelijken

Verder lezen?

Advies en up-to-date informatie