Hypotheek DGA

Een hypotheek DGA is een bijzonder type van zakelijke hypotheek die verleend wordt op naam van de directeur grootaandeelhouder. Als directeur grootaandeelhouder bekleed je een bijzondere positie binnen je bedrijf. Hier vind je meer informatie over hoe je als DGA een hypotheek kunt afsluiten binnen je BV.

De meeste hypotheekverstrekkers zijn bereid om hypotheken af te sluiten met solide BV's. Het kan echter interessant zijn om met specialisten te praten op het gebied van zakelijke hypotheken.

Rekening courantschuld

Beschik je over een rekening courantschuld tegenover je BV, dan is het verstandig om met een financiële expert te praten. Zeker voor wat de boekhouding van uw bedrijf betreft, is hoog gespecialiseerd advies aangaande vorderingen en schulden hier op zijn plaats.

Toetsinkomen

Voor een budgettair verantwoord gedetailleerd hypotheekvoorstel te kunnen komen, wordt er vaak met een boekhoudkundig stappenplan gewerkt. Zo kan het toetsinkomen correct bepaald worden. Heel erg belangrijk voor het voorbereiden van een hypotheek voor een DGA'er.

Gebruikelijke werkwijze:

  1. Vaststellen van de fiscale winst over de laatste 3 jaar
  2. Analyse van de financiële kengetallen balans
  3. Is de hypotheek voor een bedrijfspand of een andere vorm van zakelijk vastgoed?
  4. Indien nodig uitvoeren van correcties
  5. Het toetsinkomen vaststellen

Bepaling van de schuld vs. marktwaarde

Vervolgens wordt de verhouding van de schuld met de marktwaarde bepaald. Je moet er rekening mee houden dat er banken zijn die een renteopslag toepassen bij het verlenen van een hypotheek aan een ondernemer. Om hierover meer te weten is het noodzakelijk dat u contact opneemt met een gespecialiseerd bureau zoals Finzie.

Voorwaarden

Een van de voorwaarden om een hypotheek als DGA'er te nemen is dat je als directeur van een BV minstens 3 jaar werkzaam bent als zelfstandig ondernemer en dit geldt zeker voor een hypotheek voor een BV. In de praktijk houdt dit volgens de NHG (de Nationale Hypotheekgarantie) normen in dat je 3 volledige boekjaren moet kunnen voorleggen.

Nadelen

In bepaalde situaties kan dit overkomen als een exuberant lange wachttijd. Is het echt nodig om meer dan 3 jaar wachten om een hypotheek DGA te kunnen aangaan?

Finzie teamleden

Finzie biedt u ervaren gesprekspartners inzake de budgetplanning van uw bedrijf en stellen graag een gedetailleerd actieplan voor de financiering van uw bedrijfspand of beleggingspand, de uitvoering van een bijzonder bedrijfsproject of de aankoop van uw droomhuis. Zelfs gereputeerde en gevestigde ondernemers lopen in het heersende economische klimaat bijna letterlijk tegen de muren van de traditionele zakelijke ondernemersbanken aan.

Professionele expertise

Bij Finzie kunt u beroep doen op de professionele expertise van gespecialiseerd en gecertificeerd personeel zoals een professioneel planner, een bedrijfsadviseur, erkende hypotheekadviseurs inzake hypotheek voor BV's en ondernemersspecialisten.