Studenten lenen steeds meer

Geld lenen voor je studie zou je zomaar kunnen doen, maar is het lenen voor een studie wel zo goed? Het is goed om eerst een paar stappen te overwegen om te kiezen voor een studenten lening. Het gaat namelijk een hoop geld kosten als je kiest voor lenen studie. Vaak wordt er niet gedacht aan de rente en het bedrag dat terugbetaald moet gaan worden. Dit zorgt er voor dat studenten veelal in de schulden zitten en dat moet voorkomen worden. Daarom is het belangrijk even alles door te nemen en niet zomaar te kiezen voor lenen studie. Kijk eerst eens wat het je gaat kosten en wanneer je alles terug zou moeten betalen.

Geld lenen kost geld

Hoe dan ook, hoeveel geld je ook gaat lenen, geld lenen kost altijd geld. Als je bij je ouders gaat lenen zal het waarschijnlijk niet veel kosten, maar als je bij een geldverstrekker gaat lenen betaal je alvast een vast bedrag aan rente. Bij de een is dat percentage hoger dan bij de andere, maar geld lenen kost geld. Is het daarom wel zo verstandig om te kiezen voor lenen studie? Soms kun je helaas niet anders. Je moet dan wel een bedrag lenen, als je de studie af zou willen maken. Het zou zomaar kunnen dat je het geld voor je studie precies bij elkaar hebt gespaard. Maar omdat de hoogte van het collegegeld per jaar kan veranderen, heb je dat bedrag niet meer voorhanden, ook moet je ineens meer boeken kopen dan je had gedacht, daar gaat je spaargeld, maar het is op en je hebt nog geld nodig voor je studie. De enige optie die je dan hebt is lenen voor de studie. Hoe dan ook, dit zal geld gaan kosten. Heb je de mogelijkheid een baantje naast je studie te nemen, dan is het verstandig om dat te doen zodat je geen lening af hoeft te sluiten.

Terug betalen met veel rente

Als je toch hebt moeten kiezen voor lenen studie, dan zal dat niet een prettige keuze zijn geweest. Als je weet dat je na je studie moet gaan werken om eerst je lening terug te gaan betalen is dat geen prettig idee. Maar hoe langer je het geleende bedrag laat staan, hoe meer rente je moet betalen. Je kunt dus maar beter zo snel mogelijk het geld terug gaan betalen zodat je geen rente meer hoeft te betalen. Als je samen gaat wonen dan kun je er samen voor kiezen om elke maand een vast bedrag van de lening af te lossen, zo kun je samen na korte tijd zonder schulden verder. Het is geen fijn idee om een studieschuld te hebben, ga daarom geen geld lenen voor je studie als het niet echt nodig is, maar als je de studie af wilt maken en je moet een klein bedrag lenen, doe het dan wel. Dan kun je namelijk je studie afmaken en daarna snel aan de slag gaan en het bedrag terug betalen!

Steeds meer studenten maken de keuze om geld te gaan lenen. Dit kan zijn om hun studie te betalen, maar het kan ook zijn dat studenten een kamer moeten betalen of geld nodig hebben voor eten en drinken. De dagelijkse lasten kunnen er dus ook voor zorgen dat studenten lenen. Echter valt het wel op dat studenten de laatste tijd steeds meer gaan lenen. Dit is geen goed teken. Is dit omdat alles duurder is geworden of kunnen studenten naast de studie niet meer werken of willen ze niet meer werken? De precieze redenen zijn nog niet bekend, maar er zijn al wel wat gegevens bekend.

Werken en studeren tegelijk, kan dat nog?

Het feit dat steeds meer studenten lenen, kan betekenen dat studenten niet meer werken naast het studeren. Vroeger kozen veel mensen er voor om naast het studeren ook te gaan werken. Maar is het nu zo dat de studie zo zwaar is dat studenten niet meer kunnen werken na de studie? Dit zou een reden kunnen zijn. Sommige studies vragen veel tijd van studenten, maar er zijn ook studies die bijvoorbeeld 20 uur per week kosten, dan is er nog genoeg tijd voor werk zou je denken, maar waar wordt deze tijd dan nu aan benut? Boodschappen doen, reizen, studie voorbereiden en stage, zo is er natuurlijk geen tijd over voor werk. Dit is nadelig voor studenten want als studenten lenen, kost dat hen een hoop geld, er moet vaak veel rente worden betaald over het geleende bedrag. Zeker als de studenten lenen bij de IB groep.

De hoogte van het collegegeld, de boeken en dan nog op kamers wonen

Collegegeld blijft maar omhoog gaan, een student denkt alles rond te krijgen, maar ineens weer 100 euro of 200 euro per jaar er bij om alleen al de colleges te mogen volgen. Helaas, dan is er een probleem want veel studenten hebben het geld niet voor het oprapen. Het enige dat mogelijk is, is dan te kiezen voor studenten lenen, maar dat is ook nadelig want hier betalen ze veel rente over. Toch is dat een oplossing waar veel studenten voor moeten kiezen. Op kamers wonen zijn de kosten die er nog eens bij komen. Sommige studies worden maar op twee plaatsen in Nederland aangeboden, dan kan op en neer reizen te ver zijn en dan kan het moeten dat een student op kamers gaat wonen. Dit kan dan nog eens tegen gaan vallen, want de kosten voor op kamers wonen zijn niet al te goedkoop. Voor een kamer moet je gemiddeld denken aan 300-500 euro. De lagere prijzen zijn dan voornamelijk voor steden waar niet zo veel studenten zijn, maar wil je in Utrecht of Amsterdam gaan studeren, dan dien je sowieso op tijd een kamer te gaan zoeken maar ook geld te hebben. Als jouw studie alleen hier wordt aangeboden moet je kiezen voor studenten lenen. Je moet dan wel een hoop rente betalen, maar je wilt toch graag dicht bij je studie zijn en je studie hier kunnen volgen. Dan nu maar plezier hebben en een schuld hebben en later alles terug betalen, zo wordt vaak gedacht, maar het is een duur grapje. Studenten lenen tegenwoordig meer en meer, maar in deze maatschappij lijkt er ook geen einde te komen aan de verhoging van de kosten.